Høy balanse i god alder

Balanse er en av de viktigste faktorene i vår evne til å bevege oss fritt og trygt. Men hva er egentlig balanse, og hvordan kan vi forbedre den?

Balanse er evnen til å holde kroppen i en stabil stilling, enten det er i bevegelse eller i ro. Det er viktig for å unngå fall og skader, samt å utføre dagligdagse aktiviteter enklere og mer effektivt.

Med alderen kan balansen reduseres, men det betyr ikke at det er en nødvendig del av aldringsprosessen. Det er mulig å forbedre og vedlikeholde balansen ved å øve på specifikke øvelser og aktiviteter.

En enkel måte å teste din egen balanse er å stå på ett ben med lukkede øyne. Hvor lang tid klarer du å holde deg oppreist uten å miste balansen eller flytte på standfoten? Jo lengre tid, jo bedre balanse. Denne øvelsen kalles Pelikantesten og antall sekunder er tett knyttet til alder. Den gir en god pekepinn på hvor bra balansen din er i forhold til alderen – les mer om den HER

Prøv å inkludere balanseøvelser som stående på ett ben, tåhev og sidebygninger i din daglige rutine. Du kan også prøve aktiviteter som yoga eller tai chi for å forbedre din balanse. Mange eldre bruker vårt balansebrett Svai når de ser på TV for eksempel, da sniker du inn litt balansetrening mens du gjør andre ting.

Ikke la alderen være en hindring for å forbedre og vedlikeholde din balanse. Ved å øve på spesifikke øvelser og aktiviteter kan du forbedre din balanse, uavhengig av alder.