sitting dreper treningen din

Du visste sikkert at sitting ikke er bra for deg. Men visste du at sitting og inaktivitet også ser ut til å påvirke effekten av trening?

Resultatet fra en studie på University of Texas viste at 4 dager med inaktivitet og mye sitting medførte en «exercise resistance».

Settingen er ikke spesielt urealistisk, og kan vel heller kalles normaldager for mange som jobber på kontor. Undersøkelser fra HUNT viser at vi sitter ca. 3 timer mer enn vi tror, det kan du lese om HER.

Programmet deltakerene gjennomførte innebar sitting over 13,5 timer hver dag og mindre enn 4000 skritt i løpet av fire påfølgende dager. Dette programmet ble utførtved to ulike anledninger og etter én av disse ble deltagerene satt til en times treningsøkt på tredemølle.

Vanligvis medfører en slik treningsøkt en rekke positive effekter på faktorer nært knyttet til hjerte-karsykdommer, som bedret insulinrespons, glykosetoleranse og fettstoffer i blodet.

Dagen etter treningen ble deltakerene gitt et måltid med mye fett og karbohydrater og blodprøver ble tatt.
Selv om trening vanligvis gir en god, målbar effekt viste det seg at blodveriene var de samme, uansett trening eller ikke.

Flere dager med sitting og inaktivitet hadde gjort at kroppen immun mot trening.

Hvis man først er inaktiv over en periode, på bare noen dager, blir det også vanskeligere å trene seg opp. Konklusjonen å ta med seg om du skulle bli skadet, syk eller bli inaktiv av andre grunner er intuitiv:

Det er viktig å holde seg aktiv og i bevegelse når man kan.

Ikke spesielt overraskende eller nytt altså, men nå kan du med forskningen i bakhånd legge opp til å bryte opp en arbeidsdag med mye sitting.

Må du jobbe foran pc hele dagen og sitter mye?

Prøv å jobbe stående, da aktiverer du hele kroppenikke bare den øvre delen. Svai bevegelsesbrett ble laget for å gjøre det enklere og mindre statisk å jobbe stående. Les mer om Svai HER

Studien finner du her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30763169

2 thoughts on “sitting dreper treningen din

 1. henriko says:

  Unnskyld, men kanskje jeg leste denne artikkelen feil, men betyr ikke dette at jeg som sitter hele tiden ikke trenger å trene? Har jo ingen effekt. Ja nå fikk jeg god samvittighet over ikke å trene takk.

  • Merbevegelse says:

   Det er selvsagt en måte å se det på 🙂

   Men mer alvorlig så tar ikke studien for seg andre positive effekter eller langtidseffekter fra treningen.
   Jeg tenker på det som at generell inaktivitet gjør at man ikke får like god effekt av trening som en som er mer aktiv, og at det tar lenger tid å trene seg opp dess mindre aktiv man er ellers.

   Det er også godt kjent at folk responderer ulikt på trening. Mye av det har forskere ment er genetisk, men denne studien hinter jo om at det også kan skyldes generell inaktivitet også.

Comments are closed.