5 nudge for mer bevegelse på kontoret

Nudging, ofte kalt dulting på norsk, er definert i Store Norske Leksikon som: «Dulting er små, uformelle virkemidler for å påvirke atferd i gunstige retninger»

Hver dag tar vi haugevis av små og store valg. Hva skal jeg ha på meg? Hva skal vi ha til middag? Skulle jeg egentlig jogget en tur?

Men hvor mye er egentlig bevisste valg og hvor mye går på autopilot? Det er her dulting, eller nudging, kommer inn ved å gjøre det «enklere» å ta det beste valget. Hvordan kan nudging bidra til mindre stillesitting og mer bevegelse på kontoret, her er 5 tips:

  1. Trappeutfordring – Tør du trappe opp? Bruk kalorier – spar strøm! I snitt forbrenner man 0,17 kalorier pr trappetrinn på vei opp og 0,05 på vei ned og en gjennomsnittlig heistur bruker 0,3kwh. Helt ubetydelig i den store sammenhengen, med mindre det bidrar til å bedre helsen din.
  2. En app eller et godt gammeldags timeglass som minner deg på å ikke sitte mer enn en time av gangen.
  3. Bør det være sofagruppe ved kaffeautomaten slik at man kan sitte behagelig? Eller høye bord som gjør at man helst står? Kanskje til og med i et område hvor det er tilrettelagt for mer aktivitet som yogaball, ringer fra taket og balansebrett?
  4. Stående møter eller et PS! på møteinnkallinger om at sitting er valgfritt. Stående møter varer heller ikke så lenge, sparer produktiv arbeidstid og gir mindre sitting. En god nudge som brukes mye i Lean, Scrum og andre arbeidsmetodikker.
  5. Hev bordet når du går til lunsj. Har du hev-senk bord, hev bordet før du går, da er det lettere å starte å jobbe stående etterpå og unngå energidippen mange får etter et måltid.