Vond rygg «plager flest og koster mest»

Korsryggplager er så utbredt at det samfunnsøkonomisk koster mer kreft og diabetesbehandling til sammen og er den muskel- skjelettlidelsen som gir hyppigst fravær. Hvordan kan det ha seg?

  • Ryggsmerter er normalt. 4 av 5 vil i løpet av livet oppleve smerter i ryggen. Oftest er det som følge av strekker eller forstuinger og de fleste blir bra i løpet av kort tid, kun en liten andel får langvarige problemer.
  • Billeddiagnostikk gir ikke nødvendigvis svaret. Det er vanskelig å påvise ryggproblemer ut fra bilder og det er også vanlig at billedpåviste skjevheter IKKE gir noen smerter eller andre plager.
  • Inaktivitet hjelper sjelden. Rett etter en akutt hendelse vil man naturlig holde seg i ro for å begrense smerter, men erfaring tyder på at forlenget inaktivitet og sengeleie forlenger plagene. Eksperter anbefaler at man holder seg i så mye aktivitet man klarer innen for smertegrensen.
  • Løfting og bøying er vanligvis trygt. Forskning viser at bruk av ryggen er trygt og ikke noe man bør unngå. Derimot anbefales normalt bruk av ryggen for å styrke den.
  • Stress, bekymringer og dårlig søvn påvirker ryggen. Ryggsmerter kan gi dårlig søvn, men mye tyder på at det også gjelder andre veien. Gode vaner rundt søvn, hvile og avspenning kan bedre ryggen.
  • Den perfekte sittestilling finnes ikke. Hjelper det med god holdning? Mye tyder på at en ingen spesiell sittestilling er bedre eller dårligere enn andre hvis den er statisk, uansett om den er oppreist eller bakpå. Variasjon er stikkordet og uansett hvordan man sitter kobler man i stor grad ut nedre del av kroppen. Det er derfor vi er så store tilhengere av å stå å jobbe ved hev-senkpulten når man kan. Da aktiverer du  hele kroppen.

Våre produkter gjør det lettere å stå aktivt og derved redusere ryggplager. Ved å stå 1-2 timer om dagen i stedet for å sitte forebygger og reduserer du plager som kommer fra for mye sitting.

Bevegelsesbrettet Svai er laget for å gi akkurat passe bevegelse uten å forstyrre fokus på jobben du skal gjøre ved skrivebordet. Vi har valgt å kalle det bevegelsesbrett fordi det ikke er et balansebrett eller vippebrett i tradisjonell forstand. Det er stødigere enn et balansebrett laget for trening, men gir mer bevegelse enn de fleste vippebrett. 

 

Inspirasjon til innlegget fra https://www.independent.ie/life/health-wellbeing/15-things-you-didnt-know-about-back-pain-31367264.html