skjermtid dreper bevegelsene

Hvor mye er du i sedat modus?

En undersøkelse Norges Idrettshøyskole og Folkehelseinstituttet gjennomførte med 9000 barn og unge viser at 15-åringer i snitt tilbringer 73% av dagen i sedat modus.

Sedat modus er definert som tiden du sitter, ligger eller står i ro.

6-åringer tilbringer litt over halve dagen i sedat modus, mens 9-åringer bruker 61% av dagen sedat. På tross av tiltak for mer bevegelse viser studien at aktivitetsnivået har gått ned, skriver forskning.no Mesteparten av aktiviteten blir også betegnet som lett intensitet, hvor kun 1% av tiden er med høy puls.

En helt klar trend vi kan observere også med egne øyne, med alderen blir vi mer sedat, og beveger oss mindre og mindre. Med store negative konsekvenser for helsa.

Studien tar ikke for seg årsaker til at aktivitetsnivået synker, men med andre studier i minne er det nærliggende å tro at økt skjermtid har mye av skylden.

Har du en stillesittende jobb er anbefalingen klar: Kom deg opp fra stolen, begrens stillesitting og rør deg minst hver time. Må du bruke mye tid foran skjermen anbefaler vi hev-senkpult og å jobbe stående, da aktiverer du også beina.

Ved å stå aktivt forebygger du ryggplager, og akkurat derfor laget vi bevegelsesbrettet Svai som du kan lese om HER.