Vi sitter oss ihjel

Og vi sitter mer enn vi tror.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er sannsynligvis det største og mest omfattende forskningsprosjektet på nordmenns helse. Helt siden 1984 har de samlet og kartlagt opplysninger fra 120 000 trøndere. Et enormt datagrunnlag.

I HUNT4 ble deltakere ustyrt med sensorer på lår og rygg for å måle hvor mye de var i aktivitet. Det viste seg at de fleste grovt underestimerte tiden de sitter stille. Målingene viste at de satt 3 timer mer enn de trodde.

Undersøkelsen viste at selv om du trener jevnlig er det skadelig for helsa å sitte stille resten av tiden. Selv med jevnlig trening og mosjon kunne man ikke nulle ut stillesittingens effekt på økt risiko for hjerte – og karsykdommer.

Du kan dø av å sitte på rumpa - selv om du trener
Sparebank1-ansatte jobber bevisst med å legge til mer bevegelse i hverdagen

Funnene fra undersøkelsen viser at vi sitter i snitt 9 timer om dagen. Legg til søvn og det er ikke mange timene med fysisk aktivitet i løpet av et døgn. Legg videre til at det meste som er av aktivitet er av lav intensitet så er det ikke vanskelig å skjønne at det går ut over helsa.

Den gangen genene våre ble utviklet var omgivelsene helt annerledes. Bevegelse var en forutsetning for å overleve og det var viktig å hvile og spare energi når det var mulig. I dag er det ikke slik, omgivelsene legger ikke opp til bevegelse. Heller det motsatte, og det krever bevisste valg og innarbeidede vaner for å bevege seg nok.

3 tips for hvordan bevege deg mer selv om du har en kontorjobb, kan du lese om HER

Bevegelsesbrettet Svai utviklet vi for å gjøre det lettere å stå aktivt og dermed begrense stillesitting. Med et ståbrett blir det lettere å stå, ikke vanskeligere som mange tror. Les mer om Svai HER

1 thoughts on “Vi sitter oss ihjel

  1. Pingback: sitting dreper treningen din | Forebygg ryggplager

Comments are closed.