Sitt riktig - unngå vondt i ryggen

Sitt riktig – unngå vondt i ryggen

Men hvordan sitter man riktig?

Finnes det en riktig sittestilling?

Eller er det variasjon som gjelder og «den beste sittestilling er den neste»?

Ryggplager er svært utbredt og forsket mye på. Resultatene er lite konkrete med tanke på å kunne anbefale måter å unngå plager utover at bevegelse er bra. Uansett om du sitter henslengt eller rett i ryggen eller annet, viser undersøkelser få signifikante forskjeller. Billeddiagnostikk finner heller ikke klare sammenhenger.

Og nettopp denne problemstillingen tok Harald Eia for seg i Brille

Brille | Hvordan sitte for å unngå vondt i ryggen

Derfor er den generelle anbefalingen å bevege seg ofte, og nok. Det er også vår erfaring fra fysioterapipraksis over mange år.

Den beste sittestillingen er å ikke sitte mer enn nødvendig og bevege seg når man kan. Det krever først og fremst en bevissthetsendring for å innarbeide gode vaner, som å ta trappa, gå mer og sitte mindre.

Vår erfaring er at bare å bytte ut sitting med å stå gir gode resultater. Særlig i situasjoner som krever å statisk tilstedeværelse, som foran pc’en. Ved å stå aktivt aktiverer du hele kroppen, noe som er bra også for ryggen.

Svai bevegelsesbrett er utviklet for å gjøre det lettere å stå aktivt ved å hindre at man blir «hengende» på en hofteside. Dermed blir det mindre statisk og det blir faktisk mindre tungt å jobbe stående.

Les mer om Svai HER